onsdag 24 september 2014

En snabbkurs i fotografering


Att lägga upp produktbilder på sociala medier som till exempel Facebook, Pinterest eller Instagram är ett enkelt, modernt och lönsamt sätt att marknadsföra sin egen affärsverksamhet med. Men att ta bra produktbilder är inte alls lätt, har jag kunnat konstatera.Dessutom har de flesta inte heller någon fin systemkamera till hands (i varje fall inte jag) utan knäpper istället bilder med telefonen.

Så jag och den finska bloggaren Anna bad om hjälp av Kristoffer, vår grafiska designer här på PartyLite Nordic. Frågeställningen var lätt: Hur tar man bra produktbilder med en vanlig telefonkamera? 

Problem #1. Produktbild från visningsbord.

Först tog jag en produktbild (till vänster) från ett visningsbord- alltså en mycket vanlig syn på konferensen eller lanseringar. I bakgrunden syns en massa saker och bilden är mörk och rörig. Inte så fint, va?   


Kristoffer tipsade oss om att lyfta upp duken för att få en lugnare bakgrund och att fota produkterna närmare och lägre ner. Han sa också att jag ska fokusera linsen mer på själv produkten, inte lågan. Och så tyckte han att min bild var sned (ojdå!) så han påminde mig om att hålla kameran stadigt i handen så bilden blir rak.  
Aha! Så vi tog en bild igen (till höger). 

Problem #2. Produkt på fönsterbrädet eller i dagsljus. 

Denna bild är från fönsterbrädet. Glasljusets färg blev mörk och påminner inte alls om ljusets egentliga färg. En riktig mardrömsbild för en fotograf! ;D


Kristoffer bad mig att istället ta bilden så att ljuskällan är bakom mig, inte bakom produkten. Och vips! Bilden blev inte bara ljusare utan också i rätt färg (bilden till höger).

Problem #3 Använda blixt eller inte?

Vi släckte lamporna och tog en bild på min favorit produkt, Konditori ljushållaren. Eftersom det var så mörkt i rummet satt vi på blixten. Resultatet blev onaturligt och fast jag hade ett teljus tänt i hållaren så syns det inte.


Tydligen är blixten en "no-go" för en fotograf, för Kristoffer bad mig att hellre tända lamporna! Då blir resultatet naturligare och bakgrunden ljusare. Han tipsade också om att ha ett större ljus i lyktan, ett GloLite Glasljus är perfekt. Han bad mig igen att använda duken som bakgrund och att vända på produkten lite grann. Och kolla vilken skillnad!

Jag tycker att det var otroligt hur bilderna blev så mycket bättre med bara små ändringar! Jag lovade Kristoffer att aldrig använda telefonens blixt och han lovade att lära oss mera. Så, lämna gärna in frågor här på bloggen så kan jag ta upp det med Kristoffer nästa gång. 

Här kommer ännu fotograferingstipsen samlade:
  • Fotografera produkter med tända ljus
  • Använd en lugn bakgrund,  en visningsduk är perfekt
  • Hitta rätt vinkel
  • Fota tillräckligt nära produkten
  • Fokusera linsen på produkten, inte lågan
  • Kolla att bilden är rak, håll stadigt i telefonen
  • Använd inte blixt!
  • Kolla att det finns tillräckligt med ljus i rummet. Tänd lampor vid behov
  • Ta inte bilder i motljus, till exempel på fönsterbräden.   
 Maria, Anna & Kristoffer  

PS. Alla bilder är tagna med en iphone, och vi har inte retuscherat dem på något sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar